Du er her: 

Filosofien bag

Vikka er et frirum til at komme væk fra de trælse ting. På VIKKA snakker vi ikke sygdom. Her arbejder og udvikler vi.

Ideen med VIKKA er, at man som beboer på Horskær skal have mulighed for at lave noget og være sammen med nogen. Når man er på VIKKA, så kommer man ud og bruger tid på noget, der giver mening, og som kan aflede opmærksomheden fra en dårlig hverdag.

Alle mennesker er nødt til at hente energi i noget, de kan lide. På Vikka får man energi til at gå hjem og gøre det, der skal gøres, selv om man ikke har lyst eller kan overskue det.

Vi er helt med på, at det kan virke overvældende at arbejde, og at der er masser af udfordringer. Men det er vi vant til, og vi har god erfaring i at overvinde det sammen. Og vores erfaring er, at man altid kan mere, end man selv tror, når man starter.

Alle kan noget

Man starter bare med at kigge på. Men alle kan noget, så der er noget at lave til alle. Om det så er at bore, pakke, mærke, tape, klippe snore, sy, slibe eller noget helt andet. På VIKKA er der en genkendelighed, så man ikke hele tiden skal lære nyt. F.eks. laver vi plakatrammer, tapasskærebræt og afmærkningspinde på samme maskine. Men man prøver også forskellige opgaver, når man er klar til det, så der er en udvikling.

Man bliver deprimeret af tomgang og af ikke at have noget ansvar. VIKKA giver indhold i tilværelsen. Her er man ansvarlig over for de andre på VIKKA, og for at tingene bliver pæne. Vi laver ikke noget, vi ikke er tilfredse med. På VIKKA går vi ikke på kompromis med kvaliteten.

De fleste tror ikke, at de kan noget, når de starter på VIKKA. Men de bliver stille og roligt dygtigere og dygtigere til det, de gør. Her får man ikke alt serveret, og det er heller ikke en gave at få alt serveret. Hvis der ikke er krav og forventninger, så er der heller ikke noget, man kan blive rost og anerkendt for.

"De tror på os, og det vokser man af. Vi har jo alle brug for ros og anerkendelse."

 

Alice, beboer og en del af cafégruppen